Friday, April 21, 2006

OTVORENI POZIV 2012

[otvoreni poziv] BACAČI SJENKI/ SHADOW CASTERS: PRIJEDLOZI ZA KONCEPTE NOVIH EDICIJA U OKVIRU SITE-SPECIFIC PROJEKTA ZIDNE NOVINE, ZAGREB
ROK ZA SLANJE JE PRODUŽEN NA: 20.3.2012.

CLIK HERE FOR ENGLISH VERSION!!

BACAČI SJENKI: POZIV NA SURADNJU I IZLAGANJE

Pozivamo sve zainteresirane na predlaganje koncepta novih izdanja unutar site-specific projekta urbane memorije Zidne Novine. Jedna edicija podrazumijeva krovni koncept i temu za 8 kaslića na različitim lokacijama u centru Zagreba. Sadržina pojedinačnih kaslića varira unutar odabrane teme. Bacači sjenki predstavit će tri odabrana rada u urbanom okruženju grada Zagreba, unutar izloga/kaslića. Prijave se primaju do 20.3.2012. u ponoć.

O projektu Zidne Novine (http://zidnenovine.blogspot.com/):
Zidne  Novine započete su 2007. u 7 izloga/kaslića nekadašnje Hrvatske Kinoteke kao komunikacijski kanal - prozor nevidljivog dijela projekta “Bilježenje grada/Bilježenje vremena” , da bi od 2010. prerasle u samostalni projekt.
Zidne Novine vidljivi su dio istraživanja o promišljanju grada, javnom i privatnom prostoru, urbanitetu, suživotu i identitetu.

Koncept projekta: Boris Bakal
Urednici, autori i suradnici prijašnjih edicija ZN: Barbara Blasin, Boris Bakal, Maja Blažek, Nikolina Butorac, Nikolas Defteros, Josip Horvat, Srećko Horvat, Iva Kovač, Maria Kyriakou, Bojan Mucko, Goran Novaković, Neven Petrović, Katarina Pejović, Tea Plepelić, Srećko Pulig, Željko Serdarević, Nives Sertić, Marita Stanić, Mare Šuljak, Vesna Vuković i Vanja Žanko.

Opis i detalji poziva za koncept i suradnju:
Ovaj poziv za stvaralački koncept zovemo suradnjom jer smatramo da je jedino tako doista moguće postići pravu sinergiju unutar projekta koji je prostorno i konceptualno određen na način kao što su Zidne Novine.
Iako je osnovna namjera ovog poziva da se izlaganje autorski izabranog sadržaja osmisli na najradikalniji, najsmioniji i najpromišljeniji način, voljeli bismo da autori u razmišljanje uključe moguće veze koje ti ormarići mogu imati sa svojim okolišem ili bilo čime na što još nismo ni pomislili. Dakle, iako je okvir zadat, svako kršenje “pravila” i “uputa” je dobrodošlo!

Tehnički podaci izloga/kaslića (adrese i dimenzije) mogu se skinuti u pdf formatu sa ovog LINKA.
Fotografije dosadašnjih izdanja možete pogledati OVDJE.


Ovdje je i Google map sa točnim lokacijama Zidnih Novina.

Poziv se, prije svega, odnosi na vizualne i intermedijalne umjetnike; dizajnere; fotografe; povijesničare umjetnosti; interdisciplinarne istraživače - ali i sve one čiji rad na nov i inovativni način ispunjava okvire natječaja što znači da se tehnički i konceptualno mora vezati za promišljanje o gradu, urbanitetu, suživotu, a srodan je sa stvaralačkom poetikom i kulturnom politikom Bacača Sjenki te projektom Zidnih Novina  (Pogledati ove Web adrese: http://zidnenovine.blogspot.com/, http://shadowcasters.blogspot, http://expozicija.blogspot.com, http://biljezenjagrada.blog.hr/)


Odabir suradnika & suradnji odvijati će se u ovako:
Zainteresirani se mole da u navedenom roku pošalju:

- Opis i autorsku (ili grupe autora) koncepciju predloženog rješenja,
- Skice predloženih rješenja u jpg ili pdf formatu,
- Životopis
- Kontakt informacije te kratku izjavu o motiviranosti rada na projektu Zidne novine
na e-mail: bacaci.sjenki@gmail.com (bacaci_sjenki@europe.com) ili na adresu:
Bacači Sjenki, Bosanska 10, 10000 Zagreb (Hrvatska).


Bacači Sjenki će nakon odabira radova koji su prošli prvu selekciju (do 5 radova) kontaktirati autore i pozvati određeni broj prijavljenih na razgovor do 30 ožujka. Ukoliko osoba nije iz Zagreba i nije u mogućnosti doći, razgovor će se obaviti putem Skype-a (Internet konferencijskog sučelja).
 Tri  prijedloga biti će odabrana za realizaciju u ovoj godini, a 2 za slijedeću, a predlagači će biti obaviješteni o odluci žirija do 20. travnja 2012. Svi odabrani radovi bit će honorirani.

Članovi žirija su: Ana Dana Beroš, Miljenka Buljević, Elvis Krstulović, Bojan Mucko i Leo Vukelić.

    Tijek realizacije projekta:
U razgovoru i kontaktima sa autorima bit će napravljen plan realizacije djela. Autori će u periodu finalizacije projekta biti u Zagrebu i sami porinuti ediciju Zidnih novina.
U posebnim slučajevima, moguće je organizirati preliminarni “pregled terena” od nekoliko dana. Bacači Sjenki mogu ponuditi smještaj te pozivno pismo autorici ili autoru ne bi li od lokalnih donatora mogao/la naći sredstva za troškove puta. Umjetnicima iz Hrvatske a koji nisu iz Zagreba Bacači Sjenki će pokriti dio troškova putovanja.


Poziv je otvoren do 20.3.2012.


INFORMACIJE O BACAČIMA SJENKI / INFO ON SHADOW CASTERS:

BACAČI SJENKI je neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, posebice u području njihove primjene u urbanim prostorima. Njeno sjedište je u Zagrebu.
BS potiču multikulturalni dijalog stvarajući projekte i platforme za aktivnu kulturnu razmjenu između hrvatskih i inozemnih umjetnika i profesionalaca u umjetnosti, te propituju postojeće koncepte individualnog i kolektivnog identiteta.
BS svojim djelovanjem podstiču debatu o naravi i proturječjima globalizacijskih i tranzicijskih procesa u tijeku i bave se onim društvenim, političkim i kulturnim temama koje ukazuju na goruće probleme pojedinog društva u kojem BS djeluju.
Tijekom 10 godine postojanja, BS su ostvarili niz projekata na domaćoj i međunarodnoj razini. Većina tih projekata, nastalih kao skulpture u vremenu, propituje odnos čovjeka i prostora kroz posve različite pristupe: kao specifična studija svjetskih gradova, koja poprima oblike poetsko-detektivskih urbanih putovanja (Shadow Casters 2001-2003); kao prožimanje i sučeljavanje materijalnog prostora predstave i realnog vremena glumca s virtualnim prostorom i odloženim vremenom filma (Process_in_Progress: proces_grad, III dio); kao ulazak u mikrokozmos jednog nebodera i višedimenzionalno otkrivanje njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti (Čovjek je Prostor: Vitić_plese); kao senzorno-performativna putovanja u kojima se, kroz igru namjernih slučajnosti, prepliću povjesti jednog zdanja i povjesti performera s osobnim povjestima samih posjetitelja (Ex-pozicija: proces_grad, II dio); kao metafizičko putovanje po rubu kolektivne i individualne svesti, kroz predjele sna i smrti kao jedinih sigurnih utočista od povijesti (Odmor od povijesti: proces_grad, I dio); ili kao istraživanje i arhiviranje umjetničkih i političkih javnih događaja u jednome gradu, koje i samo poprima oblik umjetničkog projekta (Bilježenje grada/Bilježenje vremena; Zidne Novine; Urboteka).
BS su sa svojim projektima sudjelovali na nizu manifestacija i festivala u zemlji i svijetu (Zagreb, New York, Bologna, Ljubljana, Graz, Pisa, Beograd, Dubrovnik, Križevci, Udine, Bjelovar, Genova, Podgorica, Rijeka, Leiden, Segedin…), te polučili priznanja i nagrade. Svaki od tih projekata doživio je iznimno zanimanje šire javnosti i medija i imao izvrsne odjeke. Predstava Ex-pozicija bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2006, dok je na beogradskom BITEF-u 2007. osvojila Specijalnu nagradu međunarodnog žirija, te bila izabrana od strane više domaćih i stranih kritičara za predstavu godine.
U dosadašnjim projektima BS sudjelovalo je preko 120 umjetnika iz 16 zemalja svijeta. Projekti su realizirani i predstavljeni na festivalima i manifestacijama u suradnji s lokalnim partnerima (Urban Festival, Dani Hrvatskog Filma, MI2 Institut, ARL i Karantena Festival. CDU, Hrvatska; Exodus Festival i Moderna Galerija, Slovenija; CinemaTeatro LUX, Fabbrica Europa, Stagione di Caccia festival i Orchestra Stolpnik, Italija; Bitef Festival, CENPI i Centar Rex, SCG; Thealter Festival, Madjarska; Kultur Zentrum Forum Stadtpark, Graz, Austrija; LFK&La FRICHE, Francuska; Sveučilište Leiden, Nizozemska; Medijski centar The Kitchen, Dancing in The Streets, Sveuciliste Columbia, USA).

Za detaljnije informacije o Bacačima Sjenki, pogledajte:
http://shadowcasters.blogspot.com

http://zidnenovine.blogspot.com


No comments: