Wednesday, May 29, 2013

OTVORENI POZIV 2013.


Otvoreni natječaj Bacača sjenki za idejna rješenja edicije Zidnih Novina
(za vizualne, novomedijske, performativne umjetnike/ce i humanističke istraživače/ice)


Rok prijave: 10. lipnja 2013. 
Kontakt: bacaci.sjenki@gmail.com


Pozivamo sve zainteresirane vizualne, novomedijske, performativne umjetnike/ce i humanističke istraživače/ice na predlaganje koncepta unutar site-specific projekta urbane memorije Zidne Novine (u ormarićima za kino plakate nekadašnje zagrebačke Kinoteke). 

Zidne Novine Bacača sjenki adresirane su podjednako i slučajnim prolaznicima/cama i namjernim čitateljima/icama: kaslići Zidnih Novina nalaze se na 8 lokacija u zagrebačkom javnom prostoru. Projekt je tematski usmjeren na efemernost događajnosti svakodnevnice, mikro i makro memorijske narative vezane uz područja oko samih kaslića, transformaciju grada, preispitivanje politika sjećanja, političkog djelovanja i medijske prisutnosti u javnom prostoru.

Zidne Novine njeguju dokufikcijski pristup navedenim tematskim smjernicama, razvijaju modele hipertekstualnog iščitavanja grada, alternativnih kartografija, konstrukcije mjesta sjećanja i taktike konstrukcije kolektiviteta.

Jedna edicija Zidnih Novina podrazumijeva krovni autorski koncept unutar kojeg se svaka od 8 lokacija kaslića Zidnih Novina tretira kao dio sadržajne cjeline.

Poziv je otvoren i za vizualne, odnosno novomedijske umjetnice/ke, ali i za istraživače/ice humanističke provenijencije (etnologija, sociologija, filozofija, politologija), odnosno za interdisciplinarne autorske timove s obzirom na to da Zidne Novine komuniciraju podjednako i tekstom i slikom. Ukoliko je prihvaćeni prijedlog baziran na temelju humanističkog pristupa istraživanju grada, a kandidat/kinja nema dizajnerske kompetencije, organizatori će omogućiti suradnju s dizajnerom/icom.
Poziv je otvoren i za performativne umjetnice/ke, odnosno za ona rješenja koja lokacije kaslića Zidnih Novina promišljaju kao prostor performativnih akcija u javnom prostoru. U tom slučaju – edicija Zidnih Novina osmišljava se tragom dokumentacije akcija izvedenih u javnom prostoru u suradnji s dizajnerom/icom koju omogućuju organizatori.

Prijava uključuje:
  1. tekstualno obrazloženje autorske koncepcije i motivacije (do 1800 znakova)
  2. skice idejnog rješenja u jpg ili pdf formatu
  3. životopis
  4. portfolio (opcionalno)
Potrebni dokumenti (kao i dodatne upite) šalju se elektroničkom poštom do 10. lipnja na bacaci_sjenki@gmail.com, a mail je potrebno nasloviti s "natječaj Zidne Novine".

Dimenzije Zidnih Novina: 100x70 cm

Autori/ce odabranih radova kontaktirat ćemo najkasnije do 21. lipnja. Ukoliko osoba nije iz Zagreba i nije u mogućnosti prisustvovati, razgovor ćemo obaviti putem Skypea (internetskog konferencijskog sučelja).


Produkciju odabranih edicija pokrivaju Bacači sjenki, a odabrani/e autori/ce bit će honorirani.

Plan realizacije edicije dogovara se individualno s voditeljem projekta Zidnih Novina.
Za autori/ce koji/e borave van Hrvatske/Zagreba moguće je organizirati preliminarni "pregled terena" u trajanju od tjedan dana, a organizatori će im pokriti troškove smještaja. Autorima/icama iz Hrvatske koji borave van Zagreba, Bacači Sjenki će pokriti dio troškova putovanja. U periodu finalizacije projekta i promocije edicije, autori/ce su obavezni/e biti u Zagrebu.

Voditelj projekta Zidnih Novina: Bojan Mucko  Inicijalni koncept Zidnih Novina: Boris Bakal

Urednici, autori i suradnici prijašnjih edicija ZN: Barbara Blasin, Boris Bakal, Maja Blažek, Nikolina Butorac, Nikolas Defteros, Josip Horvat, Ana Janjatović Zorica, Maja Genc Kalogera, Mihael Giba, Srećko Horvat, Dalibor Kiseljak, Iva Kovač, Maria Kyriakou, Bojan Mucko, Goran Novaković, Neven Petrović, Katarina Pejović, Tea Plepelić, Srećko Pulig, Željko Serdarević, Nives Sertić, Marita Stanić, Mare Šuljak, Vesna Vuković, Vanja Žanko.

Zidne Novine blog

No comments: