Tuesday, February 7, 2012

Zidne novine Bacača sjenki "Sunčano uz mogućnost razbojništva" – Mihaela Gibe


Promocija nove edicije Zidnih Novina Bacača sjenki održat će se u petak, 19.10.2012. u 20 sati u galeriji Greta (Ilica 92). Autor edicije pod nazivom "Sunčano uz mogućnost razbojništva" je vizualni umjetnik Mihael Giba, a uz njega, na predstavljanju će sudjelovati i Bojan Mucko, voditelj projekta Zidnih Novina (nadalje ZN).

Iz teksta Mihaela Gibe: "Projekt 'Sunčano uz mogućnost razbojništva' započeo je 2010. godine kao odgovor na vremenske prognoze koje uz klasičnu prognozu sadrže i biometeorološki segment, odnosno predviđaju i zdravstveno te emocionalno stanje građana tijekom narednih dana.



U sklopu projekta kreirao sam aplikaciju koja prikuplja podatke Policijske uprave zagrebačke o kriminalu u Zagrebu. Za svaki događaj policija objavljuje vrijeme, lokaciju i vrstu događaja, a moja aplikacija na temelju tih podataka prikuplja i podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda o vremenskim uvjetima u trenutku kriminalnog djela na lokaciji izvršenja. Na temelju vremenske prognoze i policijske statistike, aplikacija prognozira vjerojatnost zločina u pojedinim zagrebačkim kvartovima.

Kasliće Zidnih Novina nisam želio koristiti kao puki prezentacijski prostor umjetničkog projekta koji se odvija u virtualnom prostoru, nego sam ih iskoristio kao interaktivni umjetnički elemenat: u kaslićima možete vidjeti plakate koji su ustvari „screenshot“ imaginarne TV emisije vremenske prognoze za pojedine kvartove, a interakcija s gledateljem postiže se putem QR koda. Skeniranjem QR koda pomoću smartphone tehnologije, gledatelji/prolaznici mogu se informirati o aktualnoj vremenskoj prognozi, međutim, uz nju dolazi i prognoza kriminala za određeni kvart."


No comments: