Saturday, December 17, 2011

Nova edicija Zidnih Novina Bacača Sjenki: **FAMAGUSTA/VAROSHA - DAMNATIO MEMORIAE**

**FAMAGUSTA/VAROSHA - DAMNATIO MEMORIAE**

Otvorenje: Društvo arhitekata Zagreba - DAZ, Trg Bana Jelačića 1/II - 17. prosinca 2011. u 18h

Predstavljaju: Vladimir Stojsavljević, Katarina Pejović, Maria Kyriakou, Nikos Defteros, Mare Šuljak, Boris Bakal

Ovo izdanje Zidnih novina posvećeno je memoriji mjesta koje je ostalo hibernirano u svojoj svakodnevnoj povijesti.

Ciparski grad Famagusta, nekadašnje mondensko okupljalište svjetskog jet-seta u 60-im i 70-im, doživio je nesvakidašnju sudbinu kada je 14. kolovoza 1974. u njega ušla turska vojska, kao jedan od tri međunarodna garanta nezavisnosti Cipra i ljudskih prava svih građana (u ovom slučaju onih koji su Ciparski Turci) i, u samo dva dana, prognala cjelokupnu populaciju od 26.500 stanovnika tog grada, uglavnom Ciparskih Grka.

Stanovnici Famaguste mislili su da će se vratiti u svoje domove za par dana i ponijeli sa sobom samo najnužnije stvari. Nikada više nisu mogli doći do njih.

Najelitniji dio grada, Varosha, ograđen je bodljikavom žicom i do današnjeg dana, 37 godina kasnije, ostao je netaknut, pretvorivši se u grad duhova. Varoshom trguju sve strane u desetljećima neuspješnim pregovorima između Cipra, Grčke i Turske, držeći cijelu zemlju u pat-poziciji, a nekadašnje žitelje Famaguste u stanju tragičnog diskontiunuiteta i prisilne amnezije.

Otvorenje ZN Famagusta/Varosha: Danatio Memoriae tematizira pitanje diskontinuiteta u urbanoj sredini kao posljedice "velike povijesti" i prelama drastične i dramatične momente tragedije Famaguste kroz prizmu zagrebačkih povijesnih diskontinuiteta. Ovo je izdanje ostvareno u suradnji s partnerskom organizacijom s Cipra, NeMe kao dio inicijative Through The Roadbloks.

Urednica izdanja: Katarina Pejović
Oblikovanje: Mare Šuljak
Suradnici: Maria Kyriakou, Nikos Defteros, Mare Šuljak, Boris Bakal
Koncept ZN: Boris Bakal

Potpore: Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Nacionalan Zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture Republike Cipar, ECF/BIFC







No comments: