Wednesday, December 14, 2016

10. GODIŠNJICA ZIDNIH NOVINA - NEISPRIČANI ZAGREB

Dana 16. 12. 2016. otvorena je izložba desetogodišnjice umjetničkog i istraživačkog urbanog projekta Zidnih novina Bacača sjenki u novootvorenoj galeriji Kulturno Informativnog Centra (KIC) u Zagrebu.
Na izložbi “Zidne Novine (ZN) – Neispričani Zagreb 2006-2016“ predstavljene su sve edicije Zidnih novina ostvarenih tijekom proteklih 10 godina i ujedno obilježiti njihovo jubilarno desetogodišnje prisustvo i svjedočanstvo na ulicama grada Zagreba.
Zidne novine su pokrenute 2006. godine kao spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača Sjenki Bilježenje grada Bilježenje vremena (BGBV), a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine, memorije i urbanog hiperteksta učini vidljivim i svrsishodnim u javnom prostoru. Zidne novine Bacača sjenki propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda.
U razdoblju od 2006. do danas, Zidne novine su predstavljene na brojnim predavanjima, multimedijalnim izložbama, radionicama i akcijama u zemlji i inozemstvu (Split, Zagreb, Dubrovnik, Genova, Amsterdam, Maribor, Ljubljana, Leiden, Nikozija, Pančevo, Beograd, Bangkok, Copenhagen, Washington, itd.).

Izložba “Zidne Novine (ZN) – Neispričani Zagreb 2006-2016“ može se vidjeti od 16. prosinca 2016. do 23. prosinca 2016. u galeriji KIC-a.
Audio-video događaj "Povijest Odmora" autorice Ines Kesić (3d mapping)  na audio uradak Katarine Pejović i Stanka Juzbašića na poseban je način obogatio ovo otvaranje. Ovaj A-V događaj biti že ponovljen 23. 12. 2016. u 20h na zatvaranju izložbe. 

Autori/autorice postava: Barbara Blasin, Sandra Uskoković, Boris Bakal
Tekstovi i prilagodba tekstova izložbe: Sandra Uskoković, Boris Bakal
Oblikovanje izložbenih ploha: Barbara Blasin
Odabir i montaža video kronologije projekta i izbor kritičkih osvrta: Boris Bakal, Vedran Senjanović
Tehnička podrška: Milan Žerjav, Hrvoje Lončar, Vedran Grladinović, Tomislav Jurčec
Produkcija: Udruga Bacači Sjenki, Kulturno informativni centar grada Zagreba

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 3 kontinenta.

Podrška projektu Zidne novine: Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Podrška Bacačima Sjenki: Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura Nova te Europska kulturna fondacija.

Projekt BGBV je započet unutar platforme Zagreb Kulturni Kapital 3000 kroz partnerstvo sa udrugama Blok i CDU (2006-2008).

Zahvale za pomoć u osmišljavanju i postavu izložbe: Miloš Đurđević, Emil Matešić, Vedran Grladinović
Retrospektiva prvih 4 godina Zidnih Novina, Galerija Pančevo, 2009.


No comments: