Tuesday, November 12, 2013

THERE IS A PLACE FOR ASTRONAUTS - nova edicija ZN autorice Emme Szabo

U sklopu projekta ZAGREB PARAFERNALIJE predstavljamo novu ediciju Zidnih Novina autorice Emme Szabo: There is a Place for Astronauts u klubu Booksa, Martićeva 14d, u srijedu 13. studenog 2013. u 18h.

Ova edicija jukstaponira privatni fotografski diskurs i dnevničke zapise sa mjestima i prostorima u raznim gradovima svijeta, a i samog Zagreba. Tako vitrine/kaslići Zidnih Novina postaju prozori u jedan intimni svijet, osamljenosti, traženja, promišljanja vlastitog prostora u prostorima drugih.Iz obrazloženja projekta od strane autorice Ema Szabo:

"Projekt „There is a Place for Astronauts“ jeste serija 3D anaglifnih fotografija.
Svaka od 8 fotografija predstavlja zaseban mikro-narativ i upisivanje u mesta koja mi (sudeći po geografskim koordinatama) ne pripadaju ili kojima ja ne pripadam. Činom spavanja u svakom od fotografisanih prostora ta mesta su postala deo lične emotivne mape. Fotografije, u ovom slučaju, predstavljaju svojevrsan dnevnički zapis, poetski iskaz koji, transponovan u medij slike, postaje artificijelan poput samog sna, dok nemogućnost oživljavanja trenutka biva potencirana stereografskim fotografskim postupkom. Anaglifne slike su jedna od najupečatljivijih fascinacija koje pamtim iz detinjstva, a sam naziv serije takođe aludira na snove iz tog perioda i predstavlja preoblikovanje konačnog prostora sećanja u beskonačni prostor sna. Fotografije bi bile realizovane uz rukopisne dnevničke zapise autora, a sama ideja se razvila iz razmišljanja o vizuelnoj inkorporaciji poezije u javni prostor."

„There is a Place for Astronauts“ je rad koji se bavi pojmovima identiteta, pripadanja i konačnosti, prespitujući poziciju u odnosu na mjesta na kojima su fotografije nastale. Smještanjem intimnih meta-narativa u urbani prostor postavlja se pitanje distinkcije između privatnog i javnog (s obzirom da je većina fotografija snimljena upravo u hotelskim sobama koje zapravo pripadaju istovremeno svakome i nikome). Upliv intimnog diskursa u javni prostor značenjski preoblikuje urbano okruženje, gdje kutije u koje bi bile smeštene fotografije postaju prozor u intimni svijet autora dostupan širokom auditorijumu." 

Emma Szabó je multimedijalna umetnica, rođena 29. februara 1984. u Beogradu.

Nakon završene muzičke gimnazije upisuje istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu, katedra primenjena grafika, atelje fotografija.
Radila je kao scenski fotograf u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu gde je bila angažovana na preko 20 projekata. Mnogi njeni radovi objavljeni su u raznim publikacijama, magazinima i dnevnim novinama (Status, NIN, Novi Magazin, itd) .
Trenutno živi i radi u Beogradu.

Obrazovanje:
2012 MA diploma, Primenjena grafika, atelje fotografija, Fakultet Primenjenih Umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.
2012 učesnik World Press Photo radionice, pod vođstvom Brendan Bannona, DOB, Beograd.
2008 učesnik radionice Bruno Barbey-a,Galerija O3one, Beograd.
2003-07 Student istorije umetnosti, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.
2003 Diploma Muzičke gimnazije „Josip Slavenski“, Beograd.

Profesionalno iskustvo:
2013- saradnik časopisa ReFoto
2012 – Scenski fotograf i asistent reditelja Borisa Bakala, BACAČI SJENKI -Zagreb , radionice Limassol, Kipar i Open Lab “Vestibolidell’ Anima”, Pergine Spettacolo Aperto, Pergine Valsugana, Italija.
2011/12 Kao free-lance fotograf radi za nekoliko PR i marketinških agencija.
2008-2011 Scenski fotograf u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu

Izložbe:
2013.Hide. Me. Somewhere. Safe: vol.2: Skopje”, samostalna izložba u okviru FRIK festivala 2013, Galerija MKC, Skopje
2013. Border Behind Borders/ Survival of Borderliner”, samostalna izložba Galerija DOB-a, Beograd
2012. Third Belgrade Queer Salon, Body at The Margin/Telo na margini, grupna izložba u okviru Belgrade Pride Week, Galerija 8, Beograd
2012. Odabrani umetnik na Konkursu za nove ideje, DOB i Grad Beograd
2011. 
-“LJudi otvorenih očiju” selekcija najbolje novinske fotografije, Galerija O3one, Beograd
-„Telo“, grupna izložba, Galerija MAGACIN, Beograd
2007.
- Video performans “The Little Love Affair”
Act Art 5 / Till Death Us Do Art”, 'The Arches' (home of XXL), London;
- Video performans “The Little Love Affair”
Aprilski susreti ’07”, SKC, Beograd
-“We’re#1”, Smoke Gallery, Niagara Falls, Canada;
2006.
- Video performans “The Little Love Affair”
“Regards from Belgrade - SKC Exhibition”, Youth Cultural Center, Skopje

Linkovi:

designed
B92 - Szabo
NIN-Szabo

No comments: