Friday, November 21, 2008

IV EDICIJA ZIDNIH NOVINA/ IV EDITION OF WALL DISPLAYS

Ova edicija zidnih novina rezultat je petomjesecne suradnje (radionice) Bacača Sjenki sa 7 studenata Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u okviru programa "Akademija kao laboratorij":

Zidne novine su postavljene 6. i 7. studenog 2008. i ostat će vidljive do 15. siječnja 2009.



Zvonimirova 2
Nikolina Butorac je počela svoje uredničko-oblikovalačko putovanje anketom u Zvonimirovoj, na Trgu Žrtava Fašizma (Trg Hrvatskih Velikana, Trg Kulina Bana, Trg Kralja Petra Karađorđevića oslobodioca, Trg N, itd.) i u okolici te je, prikupivši svjedočanstva o tome što ljudi misle o kraju oko oglasnog ormarića, složila svoju priču.
Oblikovanje je proizašlo i iz potrage za dokumentima o nestalim sadržajima društvenog života tog kvarta i onom što se sada tamo nudi: od Kulušića, kina Mosor, Galerije Zvonimir, Doma Armije, Galerije-izloga Znanje, Džamije, Doma Umjetnika i sl. Dio arhiva će se proširiti i u izloge novootvorenog društvenog centra Mosor.




Vlaška ulica 53
Tea Plepelić se u svom djelu bavi zločinima i atentatima te nesrećama koje su se dogodile u kvartu oko oglasnog ormarića. Polazi od arhivskih fotografija koje kombinira u priču i piše apokrifni, ali i posve mogući, novinski članak o događaju. Sličnost sa zlodjelima manijaka iz Maksimira, žrtvama Martićevog bombardiranja tramvaja na uglu Draškovićeve i Vlaške, silovanjima i razbojstvima na Ribnjaku, pljačkama penzionera na Iblerovom trgu, požarom u domu umirovljenika, umorstvom Ive Pukanića i Nikole Franjića, sasvim je slučajna.




Tratinska ulica 14
Josip Horvat se bavi trima povijesnim momentima Trešnjevke i Zagreba kroz privatne "šetnje" i svakodnevnice žitelja jedne trešnjevačke adrese - Tratinske 42. Riječ je o skrivenim ili preseljenim židovima na Trešnjevki (čas prije deportacije u logor), srednjoškolcima u osvit hrvatske države, i dječaku koji ide mirno u školu baš na dan kada je ubijena Ivana Hodak. Nakon razgovora sa stanarima zgrade i posjete arhivima, Josip je ostvario ZN nalik iskidanim stranicama nekog policijskog arhiva ili muzejske zbirke.




Primorska ulica 17
Marita Stanić se bavi kvartom oko kaslića u čije središte, osim sebe, stavlja nestalu Kinoteku i promatra je iz privatno-javnog motrišta u vremenu vlastite prisutnosti u svijetu. Kao kontrapunkt svom osobnom viđenju, postavlja “privatni” moment Tomislava Gotovca (umjetnika koji je u svom radu izvrnuo u nekoliko stotina obrtaja svoj javni i privatni život), susjeda iz Krajške ulice i vjernog hodočasnika Kinoteke.
Oblikovanje oglasnog ormarića u svim segmentima sljedi osnovni tijek inspiracije i kolažira dvodimenzionalno i trodimenzionalno “filmsku traku”.




Frankopanska ulica 1

Maja Blažek se u svom izdanju ZN bavi prostorima, akcijama i izložbama koje su se dogodile u neposrednoj blizini oglasnog ormarića u Frankopanskoj i kojima u sadašnjem realnom vremenu i prostoru nema traga, premda su u nekim, ne tako davnim, vremenima obilježila ta mjesta, taj dio grada i bile dio svakdašnje "koreografije". U grafizmu i oblikovanju ZN Maja se inspirira grafičkim i informativnim materijalima Galerije Podroom.




Britanski trg 1
Goran Novaković se bavi vidljivim i nevidljivim mapama kretanja (znakova, ljudi, stvari), stanovanja i akcija u kraju oko Britanca (Pejačevičevog ili Iličkog trga - Malog placa), Radničkog dola, Nazorove (Mošinskog), Ilice, Medulićeve...
Riječ je o atentatima, životu masona i umjetnika, političkim i inim sastancima i akcijama i još mnogo čemu. Kreće se od jednog novinskog članka i širi se u prostor. Čista urboglifija!




Ulica Republike Austrije 1
Nives Sertić: « Moje Zidne novine se nalaze na lokaciji Ulica rep. Austrije, a za temu sam uzela kolodvor kao metaforičko sjecište prošlosti i sadašnjosti, određenog početka i kraja nekog realnog ili pak iluzornog putovanja. Istražujući tu temu i referirajući se na povijest Zapadnog kolodvora i prostora oko njega, odlučila sam organizirati stanoviti događaj na kolodvoru*** koji bi bio nerazdvojan dio čitanja Zidnih novina u smislu povezivanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao realnih povijesnih fakta ili promišljanja, iluzija - općenito mogućnosti na ovu temu.”
***Cjelovit program događaja na Zapadnom kolodvoru koji je osmislila Nives Sertić možete naći na www.bilježenjagrada.blog.hr



Radionica: 9.05.-6.11.08.
Zidne novine: 6.11.08.-15.01.09.

Prezentacija radionice Zidne novine u Velikoj predavani na ALU: 27.11.08. u 17h
Otvaranje izložbe BGBV u Galeriji ALU: 27.11.08. u 18h
Događaj na Zapadnom Kolodvoru: 27.11.08. u 19h***

Voditelji projekta BGBV:
Katarina Pejović i Boris Bakal

Voditelji programa Akademija kao laboratorij:
dekan ALU red. prof. Slavomir Drinković i doc. Aleksandar Battista Ilić

Koordinatorica projekta Akademija kao laboratorij:
Nives Sertić

Koordinatorice radionice Zidnih novina BGBV-a:
Maja Blažek i Nives Sertić

Učesnici radionice/ Urednici-autori Zidnih novina:
Maja Blažek/ Nikolina Butorac/ Josip Horvat/ Goran Novaković/ Tea Plepelić/ Nives Sertić/ Marita Stanić

No comments: