Thursday, December 8, 2016

ŽENSKI ANTIFAŠISTIČKI ZAGREB - 25. EDICIJA ZN


 Promocijom nove edicije Zidnih novina Bacača sjenki "Ženski antifašistički Zagreb" završili smo izlaganje "neispričane" povijesti grada Zagreba u 2016. godini. Ova edicija osmišljena je iz sakupljenih materijala istoimenog istraživačkog projekta Barbare Blasin i Ane Lovreković u organizaciji Centra za ženske studije.

Promocijom je obilježen 6. prosinac, dan osnivanja AFŽ-a. U sklopu promocije Ana Lovreković i Barbara Blasin će kroz malu virtualnu šetnju (predavanje) prikazati neke od lokacija značajnih za organiziranje i sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Ova edicija Zidnih novina prezentacijom nekih zaboravljenih, nepoznatih ili prešućenih biografija, lokacija i ženskih organizacija, opirući se zaboravu i konformizmu, upisuje tako iznova žensku antifašističku borbu u locus grada.

Edicija Ženski antifašistički Zagreb može se vidjeti na 6 lokacija u gradu Zagrebu od 8. prosinca 2016. do 10. siječnja 2017.: Republike Austrije 1, križanje Primorske i Deželićeve, Tratinska 14, Zvonimirova 2, Vlaška 53 i Cerska 1.

Ženski antifašistički Zagreb je istraživački projekt koji se bavi razdobljem II. svjetskog rata (1939 -1945) iz antifašističkog i feminističkog diskursa, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Borba za politička i radna prava, te jednaku dostupnost obrazovanja na svim razinama, u kontekstu ubrzanog rasta ekonomske i političke represije u zemlji, kao i bujanja fašizma u Europi, stvorilo je generaciju žena koje su svojim masovnim učešćem u antifašističkom otporu i velikim žrtvama konačno omogućile potpunu jednakopravnost žena, što je ključno i neizbrisivo oblikovala društvo i generacije nakon njih, sve do danas.

Barbara Blasin i Ana Lovreković članice su i bivše studentice Centra za ženske studije. Ana Lovreković diplomirala je povijest i muzeologiju u Zagrebu, gdje živi i radi. Interesiraju je razne teme iz socijalne i političke povijesti. Članica je feminističkog kolektiva fAKTIV. Na projektu Ženski antifašistički Zagreb radi od 2015. jer poznavanje i interpretaciju historijata ženskog organiziranja smatra važnima u kontekstu suvremene ženske borbe. Barbara Blasin diplomirala je Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Po vokaciji dizajnerica i fotografkinja, radila je i na različitim interdisciplinarnim umjetničko-istraživačkim projektima. Dobitnica je dvije nagrade Hrvatske sekcije AICA-e, na Zagrebačkom salonu 2009. i 2011. godine. Knjiga koja je objavljena u sklopu umjetničko-istraživačkog projekta Ženski vodič kroz Zagreb (2004-2006) ušla je 2006. u uži izbor za književnu nagradu Kiklop u znanstveno-popularnoj kategoriji. Svoje radove izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a, živi i radi u Zagrebu.

Zidne novine Bacača sjenki propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda. Zidne novine su spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača sjenki „Bilježenje grada Bilježenje vremena“, a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine (memorije) i urbanog hiperteksta učini vidljivim u javnom prostoru. U razdoblju od 2006. do danas, Zidne novine su predstavljane predavanjima, multimedijalnim izložbama i akcijama u Puli, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Genovi, Amsterdamu, Mariboru, Ljubljani, Leidenu, Nikoziji, Pančevu, Beogradu, Manchesteru...

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna udruga iz Zagreba koja je u svom 15-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 3 kontinenta.

Podrška projektu Zidne novine: Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova


Osvrt na otvorenje ŽAZ-a na stranicama Ženskih studija.
Osvrt na otvorenje na Kulturpunktu.
Naš događaj na Facebook-u.

No comments: