Promocija
nove edicije Zidnih Novina Bacača sjenki održat će se u četvrtak, 06.12.2012. godine u 19 sati u prostorima Društva arhitekata Zagreb (Trg bana Josipa Jelačića 3/1).
Edicijom pod nazivom "Ništa teže od gladi: kako su radničke kantine postale
kockarnice" Ana Janjatović Zorica mapira
tranzicijski prenamjenjene prostore čije funkcionalne transformacije govore i o
onim širim, sistemskim i svjetonazornim: od javnih prostora radničkih kantina i
mliječnih restorana, do privatiziranog prostora banaka, kockarnica,
monopolističkih lanaca trgovina. Arhivsko istraživanje fokusirano na konkretne
studije slučajeva (Risnjak, Turist, Mosor, Šubićevac, Splendid...), esejistički
je ispresjecano digresijama s podjednako osobnim i teorijskim referencama.
Iz
teksta autorice:
- Grad se promijenio, ja
ga više ne prepoznajem! - rečenica je kojom, kroz snoviđenje, otac novinara Marka Požgaja u filmu
Vatroslava Mimice "Ponedjeljak ili utorak" (1966.), objašnjava svoje nesnalaženje
u moderniziranom gradu u kojeg ga smješta režiser.
Ova rečenica, izgovorena
gotovo pedeset godina kasnije, može postati polazište za istraživanje tranzicijskog/kasnokapitalističkog/recesijskog
grada. Promatrane kroz prizmu prehrane, i to njezinih najvidljivijih, flaneru i
javnosti izloženih oblika - ugostiteljskih objekata - možemo doći do nekih odgovora. Ako Phillsburyjevu
tezu o restoranima kao ogledalima društva pokušamo provjeriti i proširiti
uvidjeti ćemo bez prevelikih dodatnih objašnjenja: nekadašnji prostori javne
namjene - restorani društvene prehrane, mlječnjaci, samoposlužnjaci
danas su većinom banke, kockarnice i trgovine!
Istraživanje o uređenjima
pojedinih lokacija prije 50-ak godina, po publikacijama i dokumentima u
knjižnicama i arhivima donijelo je zanimljive nalaze o društvenom aktivizmu
(Vukić) i službenoj važnosti tadašnjih namjena (podruštvljenje funkcija
obitelji, reprodukcija radne snage, itd.). Funkcionalnost samoposlužnih
restorana gubila se s vremenom dekadencije socijalizma o čemu postoji više nalaza iz popularne kulture. A
najteže je, što nije slučajno, doći do stvarnih dokumenata o prenamjenama,
pohranjenima u nepreglednim registratorima općinskih uprava.
...Kuiš buraz, pa nema ti više tih lokala gdi smo
znali visit, gdi smo znali poklopat nekaj jeftino! Sve ti je to odnesel...kak
se ono veli… tranzicijski vrag…bili su prevelki, preskupi, a na dobrim lokacijama,
centar grada, razmeš…kaj?…Pregazilo ih je vreme! Nema više svima isto! Danas su
ti tu, sister, lepo zrihtane banke, kockarnice i klade i novi dučkasi sa skupom
robom, pa si zbereš kaj možeš, kol'ko ti je duboki žepek...
Ediciju
će predstaviti Ana Janjatović Zorica
i Bojan Mucko.
Autorica
edicije Ana Janjatović Zorica -
sociologinja i učiteljica kuhanja prirodne prehrane – rođena je 1963. godine.
Osnovnu školu polazila je u zapruđanskoj školi Karla Marxa, te Laginjinoj, a
povremeno je objedovala u samoposlužnoj restauraciji Šubićevac. Srednjoškolsko
razdoblje provela je u Klasičnoj gimnaziji i Centru za kulturu i umjetnost, s
frendovima jela u Mliječnom restoranu na Trgu Burze, Turistu i Pam-Pamu.
Svakodnevno kuha ukusne i zdrave obiteljske obroke, a u Centru za edukaciju
odraslih Makronova sudjeluje na seminarima i radionicama prirodne prehrane.
Urednik:
Bojan Mucko
Oblikovanje: Mare Šuljak
Koncept
ZN: Boris Bakal
No comments:
Post a Comment